Diferenta dintre bichon maltez si havanez

diferenta dintre bichon maltez si havanez

Vrei sa-ti cumperi un nou animal de companie si nu stii ce sa alegi intre cele doua rase de bichoni? Citeste in continuare articolul si afla diferenta dintre bichon maltez si havanez.

Ambele rase sunt de o companie placuta, usor de ingrijit si fac parte din categoria raselor mici. Vom tine cont de mai multi factori cum ar fi: marimea, greutatea, durata de viata si multe altele.

diferenta dintre bichon maltez si havanez

Diferentele dintre bichon maltez si havanez

Una dintre principala diferenta dintre bichon maltez si havanez este inaltimea si greutatea.

Bichonul havanez de obicei are o crestere de pana la 3-6 kg si 22-29 cm, insa aceste cifre pot fi diferite in functie de mai multi factori.

Bichonul maltez se opreste din crestere undeva la 18-23 cm si o greutate mai mica de 1-2 kg fata de bichonul havanez.

Exceptand aceasta diferenta dintre bichon maltez si havanez, acestia pot fi o alegere buna pentru cei ce locuiesc in zone urbane sau in locuinte mai mici.

Blana si aspectul

Ambele rase sunt cunoscute pentru blana lor superba si cu un aspect de lux. Insa, exista cateva diferente dintre bichon maltez si havanez si in acest caz.

Bichonul maltez are culoare alba a blanii, iar bichonul havanez vine in mai multe combinatii de culori cum ar fi:

  • Negru
  • Ciocolatiu
  • Gri
  • Roscat
  • Crem

Insa diferentele de aspect nu se opresc aici, blana bichonului maltez este dreapta si matasoasa. Blana bichonului havanez poate fi de mai multe feluri(ondulata, creata sau dreapta) dar si culori cum am mentionat mai sus.

Ghidul despre tunsoarea bichonului havanez poate fi gasita pe site-ul nostru.

Diferenta dintre bichon maltez si havanez este si in cazul fetei, mai exact in privinta nasului. Nasul bichonului maltez este mai mic in comparatie cu cel al havanezului.

De asemenea, urechile bichonului maltez sunt greu de observat, mici, de obicei acoperite de par. Urechile celeilalte rase sunt lungi, pot fi observate cu usurinta

Comportamentul si dresajul

Ambele rase de bichoni isi au origini antice, acestia fiind din Cuba ( havanez ) si Malta. Ambii erau considerati niste rase de caini pentru oamenii instariti.

Insa, bichonul maltez era folosit si in alte activitati fizice cum ar fi vanatul de rozatoare, insecte. De aici apare si diferenta dintre bichon maltez si havanez.

Maltezul este mult mai energic, mult mai galagios si se imprieteneste repede cu oamenii, insa prezinta o dificultate de dresaj mai mare. Dresajul trebuie respectat in cazul ambelor rase pentru a evita comportamente ca muscatul bichonilor.

Havanezul poate prezenta semne de anxietate si se poate acomoda greu cu oameni noi, sau chiar cu voi – noii stapani. Dresajul bichonului havanez este de obicei mai usor, insa anxietatea acestuia poate duce la latrat frecvent, deranjant.

Ambele rase au nevoie de un nivel de activitate ridicat cum ar fi plimbari, jocuri, dresaj. Plimbarile ar trebui sa fie zilnice de cate 20 de minute.

De asemenea, fiecare caine poate fi diferit, rasele nu definesc in toate cazurile comportamentul acestora!

Probleme de sanatate

Nu exista o diferenta dintre bichon maltez si havanez cand vine vorba la ce boli sunt predispusi acestia. Ambele rase sunt considerate rezistente, cu o crestere usoara, si fara prea multe boli ce pot aparea.

Havanezul poate indica probleme la nivelul ochilor ( cataracta), de asemenea surzenia poate aparea dar, aceste boli sunt normale in cazul cainilor batrani.

Bichonul maltez poate indica boli la nivelul la articulatiilor ( tremuratul, artrita), acestea pot fi prevenite cu o alimentatia echilibrata si activitate fizica frecventa.

Concluzie

Diferenta dintre bichon maltez si havanez poate fi de mai multe feluri cum ar fi: blana, aspectul fetei (nasul, urechile).

Comportamentul acestora de asemenea este diferit, insa nu ar trebui sa fie un factor prea mare in alegerea rasei de companie.

Bolile ambilor rase de caine pot fi prevenite alaturi de o alimentatie, ingrijire, si atentie cu usurinta.