Cupaj Urechi Amstaff

cupaj urechi amstaff

Amstafful face parte din rasele ce sunt renumite pentru cupajul urechilor! Acesta da un aspect mai impunator, si poate avea chiar diferite beneficii legate de sanatate.

Insa, pot aparea complicatii si probleme cu legea in urma acestui proces, citeste in continuare articolul si afla riscurile dar si avantajele la care sunteti expusi.

cupaj urechi amstaff

Cupajul urechilor la amstaff

Inainte de a intra in mai multe detalii despre acest proces, conform legii 205/2004 cuparea urechilor poate fi pedepsita cu amenda sau inchisoare intre 3 luni sau un an! Aceasta lege se refera la cuparea urechilor amstaff in scop estetic, daca apar anumite complicatii interventia se poate efectua numai de un medic veterinar.

Deci procesul de cupaj se face pe propriul risc si poate fi pedepsit legal, nu recomandam acest proces!

Acum ca am lamurit problema legala despre cupaj urechi amstaff, sa discutam de ce se practica acest proces si ce beneficii poate aduce.

In primul rand, varsta la care se realizeaza un cupaj este intre 8-12 saptamani (aceasta este si varsta cand amstafful poate deveni agresiv) pentru ca dupa aceasta varsta cartilajul urechii se va ingrosa deci procedura va fi mult mai dureroasa pentru amstaff. Cainele trebuie sa fie perfect sanatos, avand toate vaccinurile si deparazitarile la zi, toate acestea cladind o rezistenta impotriva efectelor adverse ale anesteziei.

Procedura de cupaj urechi amstaff dureaza intre 30-40 minute, urechile sunt curatate foarte bine inainte, apoi se face o anestezie generala a amstaffului. Dupa operatie taieturile sunt cusute iar unii veterinari vor infasura urechile pentru a sta intr-o pozitie verticala imediat dupa operatie, altii pe parcursul vindecarii. Recuperarea dureaza in jur de 2 saptamani si s-ar putea sa acordati o atentie ridicata amstaffului in aceasta perioada.

Cupajul urechii amstaff se face in primul rand pentru aspectul estetic, aceasta procedura este folosita inca din originile amstaffului (cand era folosit ca si caine de lupta) – aspectul impunea o anumita dominanta. De asemenea, urechile il puteau face vulnerabil intr-o lupta cu alt caine.

Auzul si infectiile ar fi alte beneficii despre cupajul la urechi amstaff, auzul poate fi imbunatatit iar infectii la nivelul urechii nu vor aparea la fel de des.

Probleme

Desi cupaj urechi amstaff este un proces ce poate aduce diferite beneficii, pot aparea si o multitudine de probleme daca operatia nu este efectuata de un veterinar sau pur si simplu corpul amstaffului nu se adapteaza cu aceasta interventie.

Una dintre aceste probleme este surzirea, ce va afecta cu siguranta cresterea amstaffului si comunicarea cu alti caini. De asemnenea, operatia poate fi efectuata degeaba iar urechile pot ramane cu acelasi aspect.

O alta problema in cazul cupaj urechi amstaff este mancarimea ce apare in procesul de vindecare al operatiei, cainele ar putea incepe sa deranjeze bandajul pus taieturilor si va rezulta intr-o infectie a urechilor.

Atentie! Toate aceste probleme se intampla cel mai des in cazurile in care cupajul urechilor nu este efectuat de veterinar!

Model cupare urechi amstaff

Dupa ce am abordat avantajele si probleme ce pot aparea in urma unui cupaj de urechi amstaff, sa trecem la cele mai folosite modele de cupare a urechilor. Acestea sunt de 4 feluri:

  • Lungi
  • Normale
  • Scurte
  • Foarte scurte-pentru lupta

Cupaj Urechi Lungi

Acest model de cupare este cel mai rar si vei intalni cu greu un amstaff cu acest model, urechile sunt cele mai lungi in acest caz si nu vor prezenta aspectul specific rasei. Vedeti in urmatoarea imaginea:

Sursa

Urechi normale

Urechile normale sunt de obicei folosite in concursuri pentru caini, si este cel mai intalnit cupaj urechi amstaff, sunt putin mai mici decat modelul precedent. Vezi aici:

Urechi scurte

Urechile scurte sunt cel mai recomandat model pentru cupare de urechi in cazul rasei amstaff, acesta da aspectul specific rasei si este folosit de stapanii experimentati.

Urechile foarte scurte – lupta

Modelul de cupare de acest tip era folosit in trecuturile amstaffului atunci cand era un caine renumit de lupta, acest tip este considerat extrem si exagerat.

Concluzie

Cupaj urechi amstaff este un proces folosit des in cazul acestei rase dar totusi ilegal in Romania. Aceasta operatie se face pe propria raspundere pentru ca puteti avea probleme legale in aceasta privinta.

Poate aduce diferite avantaje si dezavantaje si trebui facute cand cainele este inca in dezvoltare, puteti folosi modele de cupare amstaff prezentate de noi.