Boli bichon frise

boli bichon frise

Vrei sa afli mai multe despre sanatatea si boli la bichon frise ce pot aparea? Citeste acest articol, unde vei afla cele 2 tipuri de boli, sfaturi si preveniri in cazul acestora.

boli bichon frise

Boli frecvente la bichon frise

De obicei bichonii si bichonul frise sunt rase de caini longevive, fara prea multe boli grave, asigurati-va ca bichonul vostru frise a fost cumparat dintr-o sursa de incredere pentru a evita bolile ce apar la pui.

Cei mai batrani bichoni frise s-au gasit in Canada si SUA, acestia murind in la varsta de 19 ani.

Multe studii arata ca durata medie de viata a bichonului frise este undeva intre 12-13 ani. Fiind un caine de rasa mica are o viata destul de longeviva ca si in cazul celorlalte rase de bichoni.

Boli la bichon frise legate de piele si blana

Cea mai frecventa boala intalnita in cazul bichonilor frise este legata de alergii, cum este cazul si al altor rase de bichoni. Alergii la nivelul blanii, pielii pot apar frecvent daca igiena acestor aspecte este facuta necorespunzator, periati zilnic bichonul frise, faceti-i o baie o data la 2-3 saptamani, iar o tunsoare la 3 luni.

Nu reprezinta o boala grava, dar poate fi foarte incomoda pentru bichonul vostru frise.

Spray-ul de blana poate fi folositor in prevenirea acestor reactii alergice:

VEZI AICI SPRAY-UL DE BLANA

De asemenea perierea se poate face cu acest produs:

VEZI AICI PERIA

O alta boala frecventa in cazul bichonilor frise este dantura, mai exact caderea dintilor, aceasta poate incepe intr-un mod ce poate trece neobservat ( inflamarea gingiilor, caderea unui dinte) dar poate duce la probleme circulatorii, stomacale.

Prevenirea se face prin perierea frecventa a dintilor bichonului ce ar trebui facuta cu atentie si perseverenta pentru a obisnui cainele cu acest obicei. Curatarea profesionala dintilor de tartru la medici specializati, si o alimentatie potrivita folosind in cea mai mare parte hrana umeda, dantura sta la baza sanatatii oricarui caine.

Infectii ale urechilor

Bichonul frise ca si alte rase cu urechile lungi sunt predispusi la infectii la nivelu lurechilor, ce se intalneste frecvent primavara. Infectia arata ca un lichid uleios amestecat cu mizerie (noroi, scame, etc.), este asemanatoare cu problema patarii blanii la nivelul ochilor.

Ca si prevenire va trebui sa-i curatati frecvent urechile si sa taiati blana din jurul ochilor pentru a evita petele, de asemenea puteti folosi si solutii speciale ce se folosesc pentru curatarea faciala a acestora.

Atentie! Daca folositi vreo solutie de igiena aveti grija ca aceasta sa nu intre in ochii bichonului vostru!

Alte boli ce pot aparea la bichonul frise

Sunturile la ficat

In cazul bichonilor, ar trebui sa acordati atentie simptomelor legate de ficat, mai exact sunturile. Aceste probleme trec de multe neobservate pana la varste inaintate si pot duce la boli fatale asupra ficatului.

Simptomele principale ale sunturile ce se gasesc la bichonii frise sunt slabire (sub greutatea specifica a rasei), le lipseste apetitul sau prezinta reactii adverse la alimente ce contin multa proteina.

Crizeele pot fi de asemenea printre simptomele acestei afectiuni, pot fi de forma: bichonul pare dezechilibrat, pierdut, ca si cum ar fi beat, intr-o stare continua de dezorientare.

Alte simptome pot fi:

  • Letargie
  • Bichonul bea mai multa apa
  • Urina inchisa la culoare

Sunturile se pot trata si cu medicamente recomandate de medicul veterinar, acestea vor sustinea activitatea ficatului si vor ajuta rinichii pentru o filtrare mai buna.

Aceasta afectiune poate fi usor indepartata in urma unei operatii daca este descoperita din timp, cu cat este mai repede descoperita si operata, cu atat operatia poate fi de succes. Prevenirea se mai poate face cu o dieta speciala pentru a evita cantitatile mari de proteina, consultati veterinarul pentru aceasta dieta!

Fara a se efectua operatia, bichonii frise vor apuca sa traiasca doar 4-6 ani!

Boli ale batranetii

Bolile legate de sistemul imunitar pot fi afecta plamanii in cazul bichonilor frise in varsta. Cancerul din pacate este cea mai frecventa boala in cazul cainilor batrani.

Articulatiile sunt si ele efectate de varsta inaintata ( rotula sare din articulatie si duce la imobilitate sau disconfort ), pot fi prevenite cu o activitate fizica frecventa – plimbarile ar trebui sa fie zilnice de minimum 20 de minute.

Concluzie

Bolile bichonului frise sunt de 2 tipuri: cele cu o frecventa mare ce se intalnesc in mai toate rasele mici si cele cu o frecventa mai mica ce apar atunci cand bichonul frise inainteaza in varsta.

Acordati atentie simptomelor mentionate, consultati frecvent medicul veterinar, creati obiceiuri sanatoase si veti avea un animal de companie longeviv!