Bichon maltez la maturitate

bichon maltez la maturitate
Bichon maltez la maturitate

Bichonul maltez este un caine de rasa mica longeviv, dragut si rezistent la bolile genetice.

Asta nu inseamna ca nu va trebui sa-i acordati atentie, ba dimpotriva, sarcina, baia si tunsoarea bichonului maltez sunt subiecte abordate de noi ce construiesc o viata longeviva si benefica a bichonului maltez.

In acest articol vom afla despre comportamentul bichonului maltez la maturitate si la ce ar trebui sa aveti grija in perioada aceasta de viata.

Bichonul maltez la maturitate – Ghid

Bichonul maltez are o durata de viata de aproximativ 12 ani si jumatate. Bichonul maltez ajunge la batranete undeva la varsta de 7 ani+.

Cum iti dai seama ca bichonul maltez este matur?

Trebuie sa intelegi ca varsta la care bichonul maltez ajunge la maturitate este undeva intre 6-8 luni, tot la acea varsta au ajuns la maturitatea sexuala si se pot imperechea.

Insa ce faci daca nu stii varsta exacta a bichonului tau? Iata aici o lista cu semne pe care le poti lua in considerare:

  • Dintii – Dintii pot fi un indicator precis pentru varsta bichonului maltez. Daca acestia au dintii stralucitori, albi, foarte curati si cam mici in raport cu maxilarul lor, inseamna ca varsta lor este undeva la sub 16 saptamani.
  • Dimensiunea – daca observati ca bichonul maltez s-a oprit din crestere, inseamna ca a ajuns la varsta la care se opreste din crestere adica in intervalul de 8-10 luni.
  • Energia – acesta nu este un indicator prea evident pentru ca un bichon maltez la maturitate poate fi la fel de energic ca un pui. Insa energia de obicei scade odata cu varsta.
  • Blana – incepe sa fie mai gri
  • Culoarea ochilor – este mai pala sau mai cenusie

Atentie! Cel mai sigur indicator este parerea medicului veterinar, el va stii cu siguranta si precizie varsta bichonului vostru.

Alimentatia bichonului maltez la maturitate

Cand bichonul maltez ajunge la maturitate, va trebui sa ii oferiti o alimentatie de mentinere, nu are prea multe nevoi in aceasta perioada, nu mai este in crestere, iar in cazul in care femela este insarcinata atunci va trebui sa acordati atentie.

De obicei bichonii adulti pot fi hraniti 1 sau 2 de ori pe zi in functie de activitatea acestuia. Hrana uscata este recomandata de noi in cazul acesta, fiind usoare pentru dantura bichonului.

Regula generala pentru bichonii maltezi este de: 50% carbohidrati din greutate, 10% proteina, 5% grasimi, si intre 3-4,5% fibre.

O buna silueta proportionata a bichonului maltez este atunci cand coastele sunt acoperite putin de grasime, iar talia este intr-un raport vizibil cu cutia toracica a acestuia.

Daca cainele vostru nu este foarte activ (locuiti intr-un apartament sau tineti bichonul in casa si nu il lasati prea multa sa alerge) hraniti-l mai putin, nu va doriti sa ajunga la obezitate. Nu uitati ca si apa joaca un rol important in alimentatia acestuia, hidrati cainele cat mai des.

Apetitul bichonului maltez poate varia de la zi la zi, nu ar trebui sa fie un semnal de alarma, insa daca observati o scadere drastica si frecventa in apetit (pe langa stare de somnolenta continua, comportament ciudat) consultati veterinarul in acest caz.

Concluzie

Bichonul maltez la maturitate (6-8 luni) nu este o perioada dificila, unde nu va trebui sa acordati foarte multa atentie, aveti grija la cat de activ este cainele vostru, cititi sfaturile noastre, cereti parerea medicului veterinar.

De asemenea nu neglijati si celelalte obiceiuri pentru o viata sanatoasa cum ar fi baia, perierea, si cel mai important lucru iubirea!

close
rasadecainimicidecasa

Nu rata aceste sfaturi!

Nu facem spam! Citește [link]politica noastră de confidențialitate[/link] pentru mai multe informații.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *